søndag 3. februar 2019

Kimchi

Kimchi er en koreansk nasjonalrett, og består som oftest av fermentert kinakål, gulrøtter, reddik etc. Noen ganger tilsettes små reker eller andre små sjødyr.

Oppskriften her stammer fra Karla Siverts, "KokkeKarla", som gikk bort så altfor tidlig. Den er gjengitt i Tom Victor Gausdals "Kokkelære".

Dette trenger du:

3 kinakål, godt vasket og delt i 6 på langs
vann
grovt havsalt
2 gulrøtter i tynne strimler
2 vårløk, finsnittet
1/2 rettich i strimler

Chilisaus:

1 stor knoll ingefær
6 store hvitløksfedd
2 røde chili
5 ss koreansk chilipulver
2 dl asiatisk fiskesaus

Istedet for koreansk chilipulver, som er røkt, kan man benytte et mildt chilipulver sammen med røkt paprikapulver.

Kjør ingrediensene til chilisausen til puré med stavmikser eller blender. Smak til.

Legg kinakålen i kaldt vann en liten stund. Hell av vannet og salt kinakålen. Vær nøye med at det kommer salt inn mellom bladene i kålen. Blandingen skal stå i 1,5 time, men massen må vendes om hver halve time.

Skyll deretter av saltet, - gjerne 2-3 ganger så man blir kvitt alt saltet. La kålen renne av seg. Bland kålen og grønnsakene, og vend så inn chilisausen.

Fyll blandingen i norgesglass el med syltestrikk. Luft gjerne ut trykket på glassene innimellom. La glassene stå i romtemperatur i et par døgn. Kimchien er ferdig når det lukter litt syrlig og man kan se små bobler i glasset. Sett i kjøleskap. Den holder seg lenge, - i flere måneder.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar